onsdag 21. september 2011

Tegning, form og fres.

For moro skuld har eg laga ein enkel modell av korleis eg simplast mogleg kan lage ein ein kopieringsfres. Eg gjorde det meir for å få i gang prosjekttenkinga enn som eit endeleg teikningsgrunnlag. Men eg er ganske sikker på at det skal gå å lage ein brukbar kopieringsfres med få og enkle delar.På modellen har eg teikna maskinerte koplingar mellom tverrsleiden og den langsgåande sleiden, medan det er ein sveisa forbindelse mellom tverrsleiden og staga for verktøyholdar og "følaren". Kva som er lurast, best og mest fornuftig kjem nok an på kva verkstad som får æra av å huse prosjektet, men det blir nok uansett minst arbeid å lage alle slike koplingar like.

Som vangar går det å bruke akslingbitar av passende dimensjon, eventuelt rør. Slikt kjem litt an på dimensjonering og kva herren har for haanden. Glidestykker lages av emnesrør med foringar i endane av PTFE, lagerbronse eller noko liknande for å kunne ha ei tett pasning og likevel liten friksjon. Som motorisering har eg ingen konkrete planer. Dersom fresen blir av grepsplatestørrelse her Biltema ei heilt OK roterende fil til eit par hundrelapper, so det burde vore førstevalget.. Men den kompressoren som står på heimgarden er fire hakk for liten til å dra slike verktøy meir enn nokre tisekund av gongen. Spørsmålet er vel om eg skal velge motor ut frå størrelsen på fresen, eller omvendt.

2 kommentarer:

  1. Det er da ihvertfall en god start på et prosjekt. Hvilke program er brukt til tegningen forresten?

    SvarSlett
  2. Det er ein start, men om den er god skal eg ikkje meine noko om. Programmet er SolidWorks. Det er heilt toppers til både enkel og avansert modellering.

    SvarSlett